Oplevelser fra Helen Storrow Seminaret 2018

Oplevelser fra Helen Storrow Seminaret 2018

Helene Pedersen fra Danske Baptisters Spejderkorps var i år den danske deltager på Helen Storrow Seminaret i Schweiz. Her er lidt ord om hendes oplevelser.

I starten af februar var jeg så heldig at få lov at være den danske deltager på Helen Storrow seminar 2018. Seminaret er årligt tilbagevendende og afholdes af WAGGGS (World Association of Girl Guides and Girl Scouts).

Seminaret er en af min første oplevelser udelukkende med WAGGGS. Og udover at vide at det handlede om miljø og om lederskab, så vidste jeg ikke rigtig, hvad det var jeg gik indtil. Men hold da op, hvor var det bare en god uge.

Seminaret gik ud på at ruste 45 unge kvinder fra hele verden til at designe et projekt, der kan gøre en forskel for miljøet i deres eget lokalsamfund. Det behandlede temaer som eksempelvis forurening på land, i vand og i luften, overforbrug og bæredygtighed. På kurset blev vi undervist i lederskab. WAGGGS har det, de kalder for leadership mindsets. Der er 5 mindsets, og det går ud på, at man som leder skal være opmærksom på, hvordan man som leder skal være meget opmærksom på hvem, hvor og hvordan man leder samt hvilke tanker, der ligger bag ens valg, eksempelvis skal man være worldly. Det betyder, at man skal tage hensyn til det sted og de mennesker, man er sammen med. Noget, der fungerer i Paraguay, fungerer måske ikke i Danmark.

Udover ledelse blev vi også introduceret til Verdensmålene. For dem af jer, der ikke ved, hvad verdensmålene er, så er det 17 mål, som FN har vedtaget, og ønskes opfyldt inden 2030. Målene er ambitiøse og arbejder bl.a. på at afskaffe sult og fattigdom, men også på at mindske forureningen og forbedre livet på land og i vand og generelt på, at vi får en mere bæredygtig verden.

En af de øvelser, der gjorde stort indtryk på mig, var carbon footprint line. Her skulle vi alle stå på en linje og så enten gå frem eller tilbage alt efter, om man passede på det statement, der blev sagt. Til slut ville vi så kunne se, om vi efterlod et større eller mindre bæredygtigt fodspor på planeten. Et statement kunne eksempelvis være ”Jeg cykler altid frem for at tage bilen”, og selvom jeg tit cykler, så hænder det da, at jeg tager bilen. Altså måtte jeg tage et skridt frem. Jeg endte til sidst med at være en af dem der stod forrest, på trods af, at jeg egentlig selv synes, at jeg gør en okay indsats for at mindske mine miljømæssige fodspor. Under kurset viste det sig dog, at der var mange ting, jeg slet ikke kendte til eller vidste særligt meget om. Jeg kendte f.eks. ikke til konceptet Zero Waste inden kurset, men kan nu fortælle, at det er en livsstil, hvor man forsøger at leve så bæredygtigt som muligt og med så lidt ”affald” som muligt. Det gælder især emballage, men peger også på, at man skal være god til at genbruge de ting ,man har og så vidt muligt undgå at købe nyt. Og så vidste jeg faktisk ikke hvor forurenede og pressede andre steder i verden er. På seminaret var der bl.a. en pige fra Egypten, hvis by er i stor fare for at blive oversvømmet, bare havene stiger en smule mere.

Størstedelen af undervisningen foregik indendørs, men til tider fik vi også lov at lave lidt sjov og ballade udendørs. F.eks. blev vi en eftermiddag taget med op til det nærliggende skisportssted, hvor man også kan kælke. Og her snakker vi altså ikke bare kælke som på de små bakker her i Danmark, men ned af lange skipistelignende løjper. Det var supersjovt og helt sikkert noget, jeg skal prøve igen! For mange af de andre piger var det en helt vild oplevelse. Mest fordi de aldrig før havde oplevet sne!

Our Chalet er verdens første spejdercenter og ligger i Schweiz. Det blev grundlagt i 1932, og da vi ankom, blev vi indkvarteret i enten det nye eller det oprindelige ”chalet”. Jeg endte på loftet sammen med 12 andre piger. Først var jeg lidt skeptisk over at være endt på det største værelse, men jeg endte faktisk med at være rigtig glad for det, for på loftet var der altid nogen at have det sjovt med. En af aftnerne dansede vi, og især pigerne fra Mellemøsten var ved at dø af grin over ”basarmen” og det, vi ellers kalder dans i Danmark. Jeg kan sige, at det altså er ret langt fra deres dansestil, hvor der svinges en hel del mere med hofterne!

Udover kulturmøder på egen hånd, havde Our Chalet også arrangeret en International aften, hvor hver af de 5 WAGGGS verdensregioner havde 7 minutter til at præsentere deres region. I Europa kom vi frem til, at det vi havde mest tilfælles var Eurovision, så vi fik præsenteret Irland, England, Finland, Danmark, Ukraine, Albanien og Grækenland på 7 minutter. Her optrådte vi for eksempel med ABBA, og Hardrock Halleluja af Lordi. Flere af billederne er fra den internationale aften. Flere lande har ret flotte nationaldragter!

Bagefter delte vi ud af mad og slik fra vores egne lande og smagte på alle de gode sager, som de andre havde med.

Hvad vil jeg så tage med mig hjem?
Selvfølgelig vil jeg da have ledelsestræningen og selve kursets læring med mig fremover. Jeg er bl.a. for miljøets skyld begyndt at spise væsentligt mindre kød.

Men af alle de fede ting jeg har oplevet på rejsen, så er det, der nok endte med at gøre størst indtryk på mig, de andre piger, der var der. Jeg havde regnet med at skulle afsted på en uges kursus; lære nogle nye kvinder at kende og udvide mit netværk. Men skal jeg være helt ærlig, så havde jeg faktisk ikke umiddelbart tænkt, at jeg nødvendigvis ville møde nye venner. Men det har jeg gjort, og det er jeg helt vildt glad for. For hold op hvor har det været skønt, at vi kan være venner -på trods af forskellige kulturelle og religiøse baggrunde.

Noget af det jeg især vil tage med mig hjem, og som virkelig er med til at gøre mig stolt af at være spejder, er, at vi på en uge som den i Schweiz kan samles 45 piger fra hele verden, med komplet forskellige baggrunde og alligevel sætte os ned og arbejde sammen om et fælles mål!

Der er givet tilladelse til at bruge billederne fra Helene Pedersen.

Comments are closed.